Windmolens in Batenburg?

Er is een plan om 6 windmolens vlakbij Batenburg en Lienden, Niftrik en Hernen te plaatsen. Ze worden ongeveer 250 meter hoog. Het doel is natuurlijk om meer duurzame ener-gie op te wekken in de regio. Wij begrijpen dat dat nodig is. Maar dit is wel een ingrijpend plan. Heel Batenburg heeft daarmee te maken. Er bestaan nog nauwelijks zulke hoge mo-lens in Nederland. Het effect van zulke molens moet toch veel groter zijn dan bv eentje van 150 meter hoog. Wij moeten dan denken aan de reikwijdte van het geluid en de slagschaduw. In het Buurtschap Lienden heeft iedereen daar direct mee te maken. Het moeilijkst is, dat de onderlinge belangen daardoor aan het verschuiven zijn. Dat maakt het leven in zo’n kleine gemeenschap niet makkelijker. Daarom is het voor alle Batenburgers belangrijk om zich te verdiepen in de effecten van dit plan.

De Leefbaarheidsgroep houdt zich bezig met de leefbaarheid binnen Batenburg. Als er zaken zijn die invloed kunnen hebben op de leefbaarheid, dan is het zaak om te weten wat die effecten dan zijn.

Wij zijn er voor iedereen en willen daarom neutraal zijn.

Wij hebben besloten om informatie te verzamelen over dit project bij de gemeente en bij de initiatiefnemers. Dat zijn de grondeigenaren en de coöperaties die de molens willen bouwen en exploiteren.

Daarom willen we u ook allemaal oproepen om naar de voorlichtingsbijeenkomst van de initiatiefnemers te gaan.

Die vindt plaats op

Maandag 13 juli om 19.30 uur in de Hostert

U kunt zich het beste aanmelden via de mail: gerlach.velthoven@energiesamen.nu

of tel: 06-43026049. Er is beperkte ruimte wegens de coronamaatregelen.

De Leefbaarheidsgroep is al bij de gemeente geweest en binnenkort hebben wij een ge-sprek met de initiatiefnemers. Zodra we alles op een rijtje hebben zullen we u informeren.

Wel is al duidelijk dat er nog geen aanvraag bij de gemeente ingediend is voor dit project.

Leefbaarheidsgroep Batenburg

Er is een plan voor zes windmolens 245 m hoog

Dat is meer dan 5 keer de rk kerktoren van Batenburg en ze staan ge-pland midden tussen de woonkernen: 500 m van Lienden, 1 km van Hernen, Leur, Niftrik en Ravenstein en ongeveer 2 km van Batenburg. De turbines zijn bestemd om dag en nacht in bedrijf te zijn en om er 15 tot 20 jaar te staan. ’s Nachts stralen ze rood knipperend licht uit.

Overlast is tot 2/2,5 km afstand te verwachten. De komst van de turbi-nes zal bovendien schade toebrengen aan de sociale verhoudingen in dorpen en buurtschappen. Tegenstellingen tussen voor- en tegenstan-ders, wie er aan verdient en wie niet en wie er last van heeft en hoeveel zullen een rol gaan spelen. Uit veel onderzoek blijkt dat omwonenden in een straal van 1,5 km fysieke en psychische klachten kunnen krijgen door o.a. geluidsoverlast en slagschaduw.

Of je nu voor of tegen bent: laat u goed informeren, laat uw stem horen. Het kan veel invloed hebben op het welzijn van inwoners van Batenburg en ons landschap.

De initiatiefnemers zijn landelijke investeringsmaatschappijen en enkele lokale grondeigenaren ondersteund door een belangenvereniging/investeerder. Zij willen deze zomer al een principeverzoek bij de gemeente Wijchen indienen en de beslissing in het najaar al van de ge-meenteraad verwachten. Ze dreigen ermee het plan via de provincie te willen afdwingen wanneer de gemeente niet mee wil werken.

In 2016 heeft de gemeente een door de burgers van Wijchen opgestelde gedragscode voor windturbines aangenomen. De plannen voor deze mo-lens doorkruisen die code.

Kom daarom naar de informatieavond voor Batenburgers op maandag 13 juli in de Hostert om 19.30 uur, inloop 19 uur. Meld je van te voren aan bij een van de initiatiefnemers: gerlach.velthoven@energiesamen.nu of tel 06-43026049.

Een aantal verontruste Batenburgers die niet tegen alternatieve energie of windmolens zijn, maar wel kritisch willen kijken naar waar die ge-plaatst worden vanwege het effect op mensen, de gemeenschap en het landschap.

Let op uw brievenbus, er komt een flyer met meer informatie.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.