Gelredag 3 oktober: de ruïne van Batenburg

BATENBURG – Beleef de Middeleeuwen bij de ruïne van Batenburg. Geen enkele andere Nederlandse provincie kent een groter middeleeuws verleden dan Gelre. Alle periodes van de vroege tot de late Middeleeuwen hebben hier hun sporen nagelaten. Gelderland heeft niet alleen de meeste middeleeuwse steden, maar ook de meeste kastelen van Nederland.

Het publiek verzamelt in de Café De Viersprong aan de Grootestraat 44 in Batenburg. Daar vertrekt ieder half uur een gids naar de kasteelruïne van Batenburg. Ook de prachtige kerk van Batenburg is geopend. Daar gaan de gidsen ook langs. De route voert langs diverse locaties waar een markering met QR-code is aangebracht die wanneer hij met de telefoon wordt gescand, een verhaal ten gehore brengt over de geschiedenis van die locatie. Zoals de Munte, de plek waar in de Middeleeuwen Batenburgse munten werden geslagen. Er is zaterdag middeleeuwse muziek van gezelschap Datura.

Kasteel Hernen zorgt zaterdag voor een middeleeuwse re-enactor bij de Viersprong, zodat die tijdsperiode hier ook letterlijk tot leven komt. Het publiek in Batenburg krijgt bovendien een kortingskaart (25 procent) voor de toegang op het nabij gelegen kasteel Hernen. In Hernen is dit weekend een klein middeleeuws evenement.

Al duizend jaar oud
De vroegste vermelding van Batenburg dateert uit 1080. Waarschijnlijk is rond die tijd een motteburcht aangelegd. Ook zou er volgens de overlevering een Romeinse tempel hebben gestaan, maar dat is nooit bewezen. De Heren van Batenburg slaagden erin om rechtstreekse leenmannen te worden van de Duitse keizer. Die speciale status heeft Batenburg nog eeuwenlang kunnen vasthouden.

Gelredagen
De dag in Batenburg is de vijfde van in totaal 16 gratis Gelredagen. Elke week is een locatie uit het televisieprogramma op zaterdag gratis te bezoeken. Ridder René Arendsen doet verslag op radio. En het publiek mag aangeven welke verhalen uit de Gelderse geschiedenis zij het meest interessant vinden. Deze verhalen worden door verschillende organisaties in 2016 op de kaart gezet! Houd daarvoor Mijn Gelderland.nl en Spannende Geschiedenis.nl in de gaten. Studenten van de opleiding Communicatie Multimedia Design van de HAN gaan vanaf september aan de slag met de thema’s om deze op innovatieve manier vorm te geven.

De Ridders van Gelre zijn elke maandagavond te zien op tv bij Omroep Gelderland, vanaf 18.20 uur (elk uur herhaling). Elke week staat er een andere periode uit de Gelderse geschiedenis centraal. De verhalen die in de vaderlandse geschiedenisboeken onderbelicht zijn gebleven komen nu in de schijnwerpers te staan. De chauvinistische ridders gaan op onderzoek uit en geven iedere inwoner van Gelderland alle redenen om trots te zijn op onze gezamenlijke Gelderse geschiedenis. Volg ze via Twitter en Facebook.

 

Van zaterdag 3 oktober 2015
Tijd 10:00
Waar Grootestraat 44, Batenburg

 


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.