Overhandiging Stadsontwikkelingsplan
This is default featured slide 2 title
This is default featured slide 3 title
Stadsontbijt 2013
This is default featured slide 5 title
 

Windturbines bij Batenburg?

De Leefbaarheidsgroep Batenburg (LBG) heeft al eerder laten weten, dat er een nieuw plan bestaat om 6 grote windturbines van 245 m hoog te plaatsen in het gebied tussen Lienden, Niftrik, Leur en Hernen. In de media is hieraan de laatste tijd ook veel aandacht besteed.

In de regio Nijmegen/Arnhem moet Wijchen voldoen aan de eis om duurzame energie te produceren (wind- en zonne-energie). Dit is de RES, die geldt tot 2030. De Gemeente voldoet aan die eis door bij Bijsterhuizen 3 windturbines te laten plaatsen en verder 30 ha zonneweide in te laten richten. Dit komt in september in de Raad en het lijkt er dus op, dat de gemeente in het nieuwe plan niet meegaat. De LBG heeft hierover met wethouder Titus Burgers gesproken.

Windmolens in Batenburg?

Er is een plan om 6 windmolens vlakbij Batenburg en Lienden, Niftrik en Hernen te plaatsen. Ze worden ongeveer 250 meter hoog. Het doel is natuurlijk om meer duurzame energie op te wekken in de regio. Wij begrijpen dat dat nodig is. Maar dit is wel een ingrijpend plan. Heel Batenburg heeft daarmee te maken. Er bestaan nog nauwelijks zulke hoge molens in Nederland. Het effect van zulke molens moet toch veel groter zijn dan bv eentje van 150 meter hoog. Wij moeten dan denken aan de reikwijdte van het geluid en de slagschaduw. In het Buurtschap Lienden heeft iedereen daar direct mee te maken. Het moeilijkst is, dat de onderlinge belangen daardoor aan het verschuiven zijn. Dat maakt het leven in zo’n kleine gemeenschap niet makkelijker. Daarom is het voor alle Batenburgers belangrijk om zich te verdiepen in de effecten van dit plan.

De Leefbaarheidsgroep houdt zich bezig met de leefbaarheid binnen Batenburg. Als er zaken zijn die invloed kunnen hebben op de leefbaarheid, dan is het zaak om te weten wat die effecten dan zijn.

Wij zijn er voor iedereen en willen daarom neutraal zijn.

Wij hebben besloten om informatie te verzamelen over dit project bij de gemeente en bij de initiatiefnemers. Dat zijn de grondeigenaren en de coöperaties die de molens willen bouwen en exploiteren.

Daarom willen we u ook allemaal oproepen om naar de voorlichtingsbijeenkomst van de initiatiefnemers te gaan.

Die vindt plaats op

Maandag 13 juli om 19.30 uur in de Hostert

U kunt zich het beste aanmelden via de mail: gerlach.velthoven@energiesamen.nu

of tel: 06-43026049. Er is beperkte ruimte wegens de coronamaatregelen.

De Leefbaarheidsgroep is al bij de gemeente geweest en binnenkort hebben wij een gesprek met de initiatiefnemers. Zodra we alles op een rijtje hebben zullen we u informeren.

Wel is al duidelijk dat er nog geen aanvraag bij de gemeente ingediend is voor dit project.

Leefbaarheidsgroep Batenburg

Strandje

Een aantal weken geleden hebben we met de Leefbaarheidsgroep het strandje opgeleukt met een betonnen bankje en tafel. Helaas hebben we er niet lang van kunnen genieten en is het al door mensen meegenomen.

We vinden het heel erg jammer dat dit, zomaar is meegenomen we hadden een mooi zitje gemaakt voor mensen die daar wandelen, fietsen etc.