Wel of geen windturbines bij Batenburg, Lienden, Hernen, Leur en Niftrik?

Alweer een update.

In een van de vorige Groentjes berichtten wij over plannen voor windturbines van 250 m hoog in het gebied oostelijk van Batenburg, tot aan de A50. De gemeenteraad van Wijchen stemde unaniem tegen. De plannenmakers wendden zich tot de Provincie Gelderland, die hierover kan beslissen. Het provinciebestuur, met name Gedeputeerde Jan van der Meer, stond niet onwillig tegenover de plannen.

Wethouder Titus Burgers is met de gemeenten in de regio gaan praten. Samen hebben de wethouders van de regiogemeenten Jan van der Meer benaderd. Zij bepleitten afstel of eventueel uitstel voor nader onderzoek. In uitstel heeft de gedeputeerde toegestemd.

Titus heeft met de leefbaarheidsgroepen overlegd of vandaaruit ook iets gedaan kan worden. Dat heeft geleid tot inspreken in de hoorzitting van de provincie en een gezamenlijke brief naar de statenleden met ons standpunt.

Op 15 december heeft de provincie zich oa over de situatie Wijchen gebogen. Er is een Motie Windladder aangenomen, waarin de juiste volgorde en rangorde van de besluitvorming hierover werd afgesproken: eerst de gemeente, in overleg met de regio, en als die er samen niet uitkomen, dan pas is de provincie aan de beurt. Ook de gedeputeerde heeft die motie aanvaard.

Dat betekent dat er nu onderzoek komt en afhankelijk van de uitkomst wordt besloten of de turbines er wel of niet komen.

Dit is de laatste stand van zaken.

Op de site van de Leefbaarheidsgroep zijn na te lezen:

De brief aan de Provinciale Staten, de tekst van de inspraak in de hoorzitting van de Leefbaarheidsgroep en de motie Windladder.

Website: www.batenburgstad-lbg/windmolens

Leefbaarheidsgroep Batenburg


Geplaatst

in

door

Tags: