Windturbines bij Batenburg?

De Leefbaarheidsgroep Batenburg (LBG) heeft al eerder laten weten, dat er een nieuw plan bestaat om 6 grote windturbines van 245 m hoog te plaatsen in het gebied tussen Lienden, Niftrik, Leur en Hernen. In de media is hieraan de laatste tijd ook veel aandacht besteed.

In de regio Nijmegen/Arnhem moet Wijchen voldoen aan de eis om duurzame energie te produceren (wind- en zonne-energie). Dit is de RES, die geldt tot 2030. De Gemeente voldoet aan die eis door bij Bijsterhuizen 3 windturbines te laten plaatsen en verder 30 ha zonneweide in te laten richten. Dit komt in september in de Raad en het lijkt er dus op, dat de gemeente in het nieuwe plan niet meegaat. De LBG heeft hierover met wethouder Titus Burgers gesproken.

De initiatiefnemers van het nieuwe plan hebben een goed bezochte voorlichtingsavond in de Hostert georganiseerd. Een chaotische avond. Veel kritische en emotionele vragen werden onbevredigend beantwoord. Er bleef veel onduidelijk. De plannenmakers kloppen aan bij de provincie aan als ze bij de gemeente geen gehoor krijgen.

Na het contact met de wethouder en de voorlichtingsavond in de Hostert heeft de Leefbaarheidgroep over haar standpunt nagedacht. Wij zijn er voor de leefbaarheid in onze stad. Hoe kunnen we die het beste dienen?

De turbines zijn gepland rondom Lienden. Voor de omwonenden betekent het lawaai, hinderlijke slagschaduwen en knipperende lichtjes en voor de hele omgeving betekent het een ingrijpende verstoring van de mooie landelijke omgeving. Van de bewoners van Lienden is 90% tegen dit project. De LBG wil daarom de belangen van deze bewoners ondersteunen.

Wij hebben contact gelegd met de groep Duurzaam Batenburg en met de betrokken Leefbaarheidsgroepen van Hernen/Leur en Niftrik om met hen samen te werken. Onze eerste actie was weer een gesprek met Titus Burgers. Nieuwe, duurzame energiebronnen zijn noodzakelijk voor het klimaat, ons milieu en omdat de oude bronnen opraken. Dit ligt vast in het Klimaatakkoord.

Maar economische belangen van enkelen mogen daarbij niet voorop staan. Belangen van omwonenden wegen zwaarder. In 2016 zijn door Leefbaarheidsgroepen en andere belanghebbenden samen met de Gemeente regels opgesteld waaraan nieuwe plannen moeten worden getoetst, dat is de Gedragscode. Er is afgesproken om die na 5 jaar te evalueren. De betrokken Leefbaarheidsgroepen willen daarbij betrokken worden, om er voor te zorgen dat mogelijke windturbines op plekken komen die daarvoor geschikt zijn en onder de best mogelijke voorwaarden voor de omwonenden.

Vragen en/of commentaar via ons mailadres: leefbaarheidsgroep@batenburgstad.nl

Voor verslagen van de diverse vergaderingen, klik hier.

(we proberen ze op tijd op de site te hebben staan. Het laatste verslag is nog niet klaar)

LBG Batenburg


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.